در این گزارش به بررسی قیمت دلار ،طلا و سکه و اتفاقات این سه بازار در نیمه اول آذر ۱۴۰۲ پرداخته ایم.

حال و هوای بازار ارز تهران در دو هفته ابتدای آذرماه را می‌توان در یک‌ضرب المثل خلاصه کرد. خریدار دلار «ستارهٔ سهیل» شد

آن‌طور که بررسی‌ها نشان می‌دهد در نیمه اول آذر خریدار قوی در بازار دلار وجود نداشت؛ این جمله شاید قوی‌ترین توصیف‌کننده وضعیت معاملات اسکناس آمریکایی در دو هفته اخیر باشد.

کاهش تقاضا برای دلار با نزدیک شدن به ژانویه!

این اتفاق در حالی است که در سال‌های گذشته هر زمان بازار ارز به ماه ژانویه نزدیک می‌شد، تقاضا برای خرید دلار در بازار افزایش می‌یافت. بخشی از این تقاضا به دلیل تمایل افراد برای سفر در آستانه سال نوی میلادی بود و بخش دیگری به تسویه شرکت‌های تجاری در انتهای سال میلادی مربوط بود.

بااین‌حال، از ابتدای آذرماه تا روز ۱۶ آذر حتی این نوع تقاضاها نیز چندان حضور نداشتند و همین عامل موجب شد که به‌خصوص برخلاف سال‌های قبل در این مقاطع زمانی نوسان خاصی رخ ندهد. قیمت دلار در ۱۶ روز گذشته در نیمه اول کانال ۵۰ هزار تومان نوسان کرد و روند معاملات شبیه بازی مارپله‌ای بود به همین دلیل خیلی‌ها در چنین بازاری سردرگم بودند که چه‌کار کنند، بخرند یا بفروشند. به‌عبارت‌دیگر، اسکناس آمریکایی در بازار تهران سه هفته است که در روز پنجشنبه در قیمت ۵۰ هزار و ۵۵۰ تومان بسته می‌شود و بازدهی هفتگی ندارد.

چرا دلار خریدار ندارد؟

شاید بتوان یکی از دلایل ثبات نسبی دلار را به حضور پررنگ نهاد مرکزی بازارساز در بازار ربط داد. در این ماه مراسم پذیره‌نویسی اولین اوراق مرابحه ارزی انجام شد و محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی در این نشست آب پاکی را روی دست معامله‌گران ریخت.

رئیس بانک مرکزی در این مراسم گفته بود الان هیچ کمبودی در درهم نداریم؛ آن‌قدر در مرکز درهم عرضه می‌کنیم که کسی نمی‌خرد و آخر روز درهم اضافه هم می‌آید.

فرزین درباره وضعیت پول‌های آزاد شده ایران در قطر، گفت: این پول‌ها هیچ مشکلی ندارد و روند عادی است و ما هم مشکلی برای دریافت آن نداریم. او درباره گمانه‌زنی‌ها در خصوص افزایش قیمت دلار تا پایان سال هم گفته بود: این ارقام را از شما می‌شنوم؛ ولی باید به حرف‌های ما گوش دهید نه این نرخ‌های اعلامی.

از سوی دیگر فرسایشی شدن اخبار جنگ و کم‌رنگ‌شدن گمانه‌زنی‌ها بی‌اساس درباره نقش ایران در جنگ حماس و اسرائیل، بهبود روابط ایران با کشورهای همسایه که از ماه‌های قبل شروع شده و کنترل انتظارات تورمی نیز در بازگشت آرامش به بازار دلار دخیل بوده است.

در حال حاضر تحلیلگران فنی معتقدند در حمایت ۵۰ هزار و ۲۰۰ و مقاومت ۵۱ هزار و ۲۰۰ تومان، محدوده‌های مهم دلار هستند که در صورت پیشروی در هر جهتی آینده قیمت دلار مشخص خواهد شد.

اشتراک این خبر در :