افزایش هیجان در این بازار در کنار نبود روزنه امید برای بهبود وضعیت اقتصادی، بازار دلار را چنان داغ کرد که در مقاطعی طی یک هفته سه کانال بالا می‌رفت! در این میان تنها بازوی سیاست خارجی بود که در نهایت توانست قیمت دلار را در روزهای پایانی سال در کانال ۴۰ هزار تومانی آرام کند.


حالا این سوال مطرح است که آیا دلار در سال جدید هم همین روند را طی خواهد کرد؟ آیا افسار اسکناس آمریکایی از دست بازارساز خارج خواهد شد یا دولت بالاخره به این باور رسیده است که نباید سرنا را از سر گشاد آن زد و ابتدا باید به پارامترهای ایجادکننده تورم رسیدگی کند تا بتواند دلار را نیز در مسیر طبیعی خود قرار دهد؟


رشد ۵۰ درصدی قیمت دلار؟

هومن مقراضی، تحلیلگر ارشد بازارهای مالی لندن و مشاور مالی و مدیر سرمایه‌گذاری قیمت دلار در سال جدید را صعودی پیش‌بینی کرده است؛ او معتقد است تورم ۴۳ درصدی که بانک مرکزی اعلام کرده، آن‌طور که باید و شاید بیانگر واقعیت تورم کشور نیست.


مقراضی با بیان اینکه تورم سال گذشته در حدود ۵۰ تا ۶۰ درصد ارزیابی می‌شود، عنوان می‌کند: «اگر تورم را ۵۰ درصد در نظر بگیریم دلار در سال ۱۴۰۱ باید حدود ۳۷ هزار تومان قیمت می‌خورد. با تورم ۶۰ درصدی این اسکناس آمریکایی تا قیمت حدود ۴۰ هزار تومان می‌رسید.»


وی می‌افزاید: «با همین فرمول اگر قیمت دلار را برای سال آینده در نظر بگیریم. دلار سال ۱۴۰۲ با تورم ۵۰ درصدی افزایش قابل توجهی خواهد داشت.»


مقراضی تاکید می‌کند: « پیش‌بینی روند دلار با توجه به تورم صعودی است، البته این تحلیل اقتصادی است و موضوعات اقتصادی متاثر از تصمیمات سیاسی تغییر می‌کنند.»


مشق دلار از سیاست!

حسین عبده تبریزی تحلیلگر ارشد اقتصاد و بازارهای مالی مهمترین عامل رشد قیمت دلار را تحریم می‌داند و معتقد است نقش سیاست در تعیین مسیر دلار بسیار پررنگ بوده است. او در این باره می‌گوید: «در ۱۵ سال‌ اخیر، تحریم و عامل سیاست، نقش عمده‌ای بر فروش نفت، درآمدهای ارزی، تورم و قیمت ارز داشته است.»


عبده تبریزی می‌افزاید: «از سال ۱۳۹۷ متغیرهای تعیین‎کننده قیمت ارز حداقل تا حدی از کمیت‌های پولی فراتر رفته است. با توجه به وضعیت روابط خارجی جاری ایران، موقعیت برجام و تحریم‌ها، روشن است که متغیر «سیاست» اکنون تأثیر اصلی را بر قیمت ارز دارد.»

اشتراک این خبر در :