علت اصلی سقوط، خروج این خودرو ساز از بازار ایران بوده است
فروش جهانی شرکت خودرو ساز فرانسوی “پ اس آ”، سازنده خودروهای پژو، سیتروئن، دِ اس، اوپل و واکسهال در شش ماهه اول سال ۲۰١۹ میلادی ۸‚١۲ درصد سقوط کرد. در بیانیهای که امروز از سوی این شرکت خوروساز فرانسوی منتشر شد، علت اصلی این سقوط، توقف فروش و فعالیت های این خودرو ساز در ایران و مشکلات تجاری در چین عنوان شده است.
بخش عمده سقوط جهانی فروش “پ اس آ”، ناشی از توقف کلی فروش این خودرو ساز فرانسوی از تابستان گذشته در ایران است. “پ اس آ” به دنبال تحریم های آمریکا علیه بخش خودرو در ایران و ترس از تحریم های فراسرزمینی آمریکا علیه ایران، فعالیت های خود را در ایران به کلی متوقف کرد.
“پ اس آ” در سال ۲۰١۸ و تا اول ماه مه آن سال، ١۴۴ هزار خودرو در ایران فروخته است. خبر گزاری فرانسه می گوید بدون قطع فروش “پ اس آ” در ایران، افت فروش جهانی این خودرو ساز فرانسوی می توانست ۵۰ درصد کمتر از آن چیزی باشد، که اکنون است.
روند فروش جهانی این خودرو ساز فرانسوی همچنین توسط چین، بزرگ ترین بازار جهانی خودرو دچار وقفه شده است. فروش “پ اس آ” در شش ماهه نخست سال جاری میلادی در چین و آسیای جنوب شرقی به میزان ۶۰‚۶۲ درصد سقوط کرده است. این خودرو ساز فرانسوی طی این مدت فقط کمی بیش از ۶۴ هزار خودرو در این منطقه از جهان فروخته است.
هر چند بازار خودرو چین از تابستان گذشته با رکود مواجه شده است، ولی “پ اس آ” نسبت به رقبای جهانی خود نتایج بسیار بدتری در این زمینه داشته است.
استراتژی شرکت “پ اس آ” در دهه دوم قرن بیست و یکم مبتی بر اتحاد با یک شرکت خودرو ساز چینی به نام ” دانفنگ” بوده است. در آغازِ اتحاد بین این دو شرکت، “پ اس آ” دانش فنی خودرو سازی را به این شرکت چینی متحد خود انتقال داده است. در ابتدا ” دانفنگ” در عمل شرکت تحت کنترل و مدیریت غیر مستقیم “پ اس آ” بوده است، ولی به تدریج ” دانفنگ” در این اتحاد، عنوان بزرگ ترین سهام دار را کسب کرده است. بدیهی است که در چنین شرایطی و طبق قوانین تجاری و حقوق بازرگانی در یک اتحاد، سهام دار بزرگ تر، حرف آخر را می زند و سیاست های خود را به سهامداران دیگر دیکته می کند. کوتاه سخن، اینکه شرکت چینی” دانفنگ” هم اکنون مدیریت در این اتحاد را در اختیار دارد. شرکت ” دانفنگ” در آغاز فعالیت های خود، قطعات برای خودروهای شرکت ” دانفنگ” در چین را تولید می کرد.
همه قطعاتی که هم اکنون به عنوان کیت های کامل خودرو از این شرکت خارج می شوند، تقریباً همان قطعات خودروهای “پ اس آ” است، ولی لزوماً تحت مارک خودروهای “پ اس آ” به فروش نمی رسد. این قطعات و کیتها در دیگر واحدهای خودرو سازی جهان، از جمله در ایران برای ساخت خودرو مورد استفاده قرار می گرفت و برخی از متخصصان اعتقاد دارند که کماکان به ایران صادر می شود.
همه می دانند که چین در حال حاضر تنها کشوری است که تحریمهای آمریکا علیه ایران را به طور کامل رعایت نمی کند و به مبادلات تجاری و صنعتی خود با ایران ادامه می دهد. در عمل، چین برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران و خنثی کردن اثرات تحریم های فراسرزمینی آمریکا علیه شرکت هایی که با ایران تعامل می کنند، چهارچوب های حقوقی جدیدی را در زمینه تجاری و صنعتی برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران ایجاد کرده است.
گروه “پ اس آ” و ” دانفنگ” در سال ۲۰١۴ میلادی بیش از ۷۴۲ هزار خودرو در بازار چین فروخته است. ولی پس از آن فروش این گروه در چین در حال سقوط آزاد است. به نظر کارشناسان، خودروهای تولیدی این گروه قربانی مدل هایی شده اند که از نظر تنوع و نورم های آلودگی هوا با بازار کنونی چین مطابقت و سازگاری کامل ندارد.
اما، سقوط آزاد فروش این گروه در چین الزماً به منزله کاهش سودآوری این شرکت، از طریق فروش قطعات و کیت های کامل خودرو برای برخی از کشورهای نوخاسته در زمینه صنعت خودرو نیست.
خبرگزاری فرانسه می گوید شرکت “پ اس آ” همچنین قربانی بحران بازار خودرو در چندین بازار دیگر در کشورهای نوخاسته شده است.به عنوان مثال، در شش ماهه نخست سال میلادی جاری فروش “پ اس آ” در ترکیه ۸‚۴۴ درصد و در آرژانتین ۳‚۵۰ درصد سقوط کرده است.